Trui met ingebreid patroon

Trui met ingebreid patroon - blog haakmuts

Trui met ingebreid patroon


Trui met ingebreid patroon - blog haakmuts

Voor mijn oudste dochter ben ik al een jaar (!) bezig met het breien van een trui. Ze had een leuke trui uitgezocht uit de Scheepjes Style no. 3. Een trui waarin een patroon ingebreid wordt. En daarnaast hele stukken ‘gewoon’ recht/averecht breien. En dat laatste is het probleem, dat vind ik namelijk niet het leukste om te doen. Om het kort te zeggen: saai. Maar ja, ik had beloofd een trui voor haar te breien. En ik vind het natuurlijk ook leuk dat mijn puberdochter een door mij gebreide trui wil hebben. (In de hoop dat ze hem nu nog wel aan wilt trekken als hij eenmaal af is.)

Op het plaatje in het boek is de achterkant van het ingebreide patroon de voorkant. Dat vind ik niet mooi, en ik kan dat inbreien ook niet zo goed gelijkmatig dat het er ook daadwerkelijk mooi uit zou komen te zien. Gelukkig vond dochterlief de voorkant van het ingebreide ook mooier en zien wij dat gewoon als goede kant.

De trui is nu zo goed als af. Voor- en achterpand gebreid, evenals 2 mouwen. En al helemaal in elkaar gezet. Ik vind hem leuk geworden, en als zij hem niet meer wilt hebben, dan past hij mij ook. Nu ben ik nog bezig met de boord van de hals. Hiervoor moest ik steken opnemen rondom de hals. Dit had ik nog niet zo vaak gedaan. Het ging dan ook niet zo goed. Uiteindelijk maar een haaknaald gepakt en hiermee de steken op de rondbreinaald gezet. Dit lukte prima. Ook het breien met de rondbreinaalden was nog een uitdaging. Dit had ik ook nog maar 1 keer eerder gedaan, en dan niet rond, maar van links naar rechts. Dat was een te groot project om op normale breinaalden te krijgen.

Video van rondbreien in boordpatroon

Rondbreien op rondbreinaalden is een andere manier van breien. Ik ben gewend om normaal met 1 breinaald onder mijn arm te breien. Dat kan met een rondbreinaald natuurlijk niet. Het omslaan doe ik normaal met mijn rechterhand, nu met de wijsvinger van mijn linkerhand. Het wordt ook wel Duits breien genoemd.

We hebben een video gemaakt hoe het breien met de rondbreinaald gaat bij het breien van een boordpatroon. Zoals je kunt zien, kan ik op deze manier breien nog niet heel netjes. Ik heb ook een hele maat kleinere naald genomen, was al aardig op weg naar de 8 cm boord, maar vond het te los worden, dus de boord volledig uitgehaald en opnieuw begonnen.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze video, ik vond het leuk om te maken en zou het nog leuker vinden als jullie willen reageren op de video.

Voor meer video’s over breien kijk op onze academie!

Deel dit bericht