Pasen

Het is al weer bijna Pasen. Dit jaar op 5 en 6 april.

En dat betekent haken of breien voor Pasen. Op het internet zijn er legio paaspatroontjes te vinden. Allemaal even leuk!

Mijn keuze is gevallen op het haken van eiermutsjes. Ik heb een patroontje gemaakt waarin de boord gehaakt is met reliëfstokjes. Deze had ik nog niet eerder gehaakt, maar ze zijn reuze makkelijk en het effect is echt een boordpatroon. Heb mij toch echt lang afgevraagd hoe dat met haken voor elkaar te krijgen. Maar het is gelukt.

Blog haakmuts: Pasen
Blog haakmuts: Pasen

Hier het patroon voor mijn eiermutsjes.

Maak een magische ring of haak 6 lossen en sluit die met een halve vaste tot een ring.

Toer 1
Haak 3 lossen (= eerste stokje), daarna 11 stokjes in de (magische) ring. Sluit met een halve vaste. Totaal 12 stokjes.

Toer 2
Haak 3 lossen (= eerste stokje), dan een stokje in dezelfde steek als de eerste van je 3 lossen. De volgende steek 2 stokjes, 1 stokje in de volgende steek en weer 2 in de volgende steek, 1 steek, 2 steken herhalen tot het rondje vol is, sluiten met een halve vasten. In totaal 18 stokjes.

Toer 3
Haak 3 lossen (= eerste stokje), dan een stokje in dezelfde steek als de eerste van je 3 lossen. In de volgende 2 steken 1 stokje, 2 stokjes in de volgende steek en in de volgende 2 steken 1 stokje, daarna weer 2 stokjes in de volgende steek. Dit herhalen tot het rondje vol is, sluiten met een halve vasten. In totaal 24 stokjes.

Toer 4
Haak 3 lossen (= eerste stokje), in elke steek 1 stokje. Sluiten met een halve vaste. In totaal 24 stokjes.

Toer 5
Hetzelfde als toer 4

Toer 6
Haak 3 lossen (= eerste stokje), in de volgende steek een reliëfstokje, dan weer een gewoon stokje, dit herhalen tot einde van het rondje, sluiten met een halve vaste. (Let op dat het reliëfstokje na het gewone stokje wel om de volgende steek gehaakt wordt)

Afhechten.
Maak een mini pompommetje om je vingers en zet deze vast op de bovenkant van het mutsje.

Klaar is het eiermutsje!

Stokjes
M
aak eerst 1 omslag, steek in, neem de draad op en haal die door de eerste 2 van de 3 lussen. Er staan nu nog 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad weer om de haaknaald en haal die door beide lussen op de haaknaald. Klaar is het stokje.

Reliëfstokjes
Haak ze zoals gewone stokjes, MAAR steek om de steel van de volgende steek in de voorgaande toer heen in plaats van in de steeklussen boven op de steek.

Deel dit bericht