Mozaïek haken

blog mozaiek haken

Mozaïek haken

Leuke uitdaging dat Mozaïek haken.

Mozaïek haken is samen met C2C en overlay haken één van de technieken die gebruikt gaan worden in de ‘Spirit of Life’ Cal van Scheepjes.
Als voorbereiding hiervoor zijn er een aantal patronen aangemerkt om uit te proberen.
In mijn blog over de voorbereiding van deze CAL had ik geschreven dat ik al eerder C2C haken had gedaan en ook het van overlay haken heb ik al een mooi kussen gemaakt. (zie mijn blog over de ‘Circels of Sun‘). Het C2C haken kwam voor in de CAL deken van Scheepjes in 2016.
Deze 2 technieken heb ik onder de knie.

Mozaïek haken

Mozaïek haken

Wat ik nog niet eerder gedaan had, is het mozaïek haken. Ik dacht eerst dat de ontwerpster van de CAL spirit of life hiermee het mochilla haken bedoelde. Toen ik ging kijken naar haar aanwijzingen voor de voorbereiding bleek dit echter heel iets anders te zijn. Er werd een link gegeven naar de ‘Nya Mosaic Blanket‘. Een schitterende deken, met banen van Mozaïek haken. En, er wordt een voorbeeld gegeven om te oefenen. Dit dus gedaan.  Eerst ben ik begonnen met het haken volgens de uitgeschreven beschrijving. Dit lukte mij niet. Hier kan ik niet tegen, het zal me lukken!!

Er wordt aangegeven dat je ook naar de teltekening kunt haken. Dus de tekening geprint en dat gaan proberen. Elk hokje is een steek en de donkere hokjes zijn de ene kleur en de lichte hokjes de andere kleur. 1 regel haak je twee keer, een keer heengaand en en keer terug.

 

Het lukte! En ik vind het leuk om te doen. Als je dit ook wilt haken, dan verwijs ik je naar het voorbeeld welke gegeven wordt door de ontwerpster.

Kom je hier niet uit, dan is het altijd oké om mij om raad te vragen, ik geef met alle liefde uitleg om je verder te helpen!
Veel plezier met oefenen en ik kijk uit naar de eerste patronen van de ‘Spirit of life Cal’. Als je hier meer informatie over wilt hebben, kijk dan even verder op onze site! Onder ‘pakketten‘ vind je meer informatie over onder andere deze CAL.

Deel dit bericht

Reacties (6)

 • frederike

  Help! We zijn nu al een week aan het vechten met het mozaiek patroon van de Nya deken en we komen er niet uit. Na veel pogingen zijn we nu aan rij 5a, tot zover alkes ok, maar omdat je bij rij 5 hier en daar een steek moet overslaan, klopt het telpatroon van 5a niet meer. Wat een gevecht.. is er ’n manier om dit goed uit te leggen?
  groet, Frederike en Charlotte, twee wanhopige buurvrouwen

  15 april 2018 bij 18:51
  • Mariëlle Kramer

   Dag Frederike en Charlotte, wat jammer dat het zo’n gevecht is voor jullie.
   Als je een steek moet overslaan, dan moet je hier 2 lossen voor haken. Ik hoop dat dit jullie wat helpt.
   Zo niet, dan is het prima om even te bellen. Of wonen jullie misschien in (de buurt van) Almere? Dan mogen jullie ook een avondje of vrijdagochtend langs komen! (Voor 15 euro pp, wil ik hier een workshop in geven)
   Groet, Mariëlle

   15 april 2018 bij 20:34
 • Veerle

  Beste,
  Ik kom er maar niet uit hoe het patroon in mekaar zit. Ik wil dit zo graag maken … Moet je telkens langs de voorkant haken ? Heb je er mischien een filmpje over ?
  Groetjes Veerle

  1 oktober 2018 bij 15:03
  • Mariëlle Kramer

   In de heengaande naald, haak je de stokjes voorlangs in de heengaande naald van de vorige kleur.
   In de teruggaande naald, haak je allemaal vasten, ook in de stokjes, alleen waar je in de heengaande naald lossen gehaakt hebt, daar haak je dan in de teruggaande naald net zoveel lossen.
   Ik zal eens kijken of ik er een filmpje van kan maken.

   6 oktober 2018 bij 12:17
 • Lobke

  Kan het zijn dat jij het over de interlocktechniek hebt? Bij mozaïek haken haak je toch steeds van rechts naar links. Waardoor je aan de achterkant een streeppatroon krijgt.

  13 oktober 2018 bij 11:45
  • Mariëlle Kramer

   Ja, zo wordt deze manier van Mozaïek haken ook wel genoemd. Bij de Spirit of life cal noemen ze dit mozaïek haken.
   Het mozaïek haken zoals jij bedoeld is ook wel het Mochilla haken.

   13 oktober 2018 bij 12:02

Reacties zijn gesloten.