Herfstbladeren haken

Blog Haakmuts, herfstbladeren haken, gratis patroon

Herfstbladeren haken

Herfstbladeren

Ondanks dat het al weer herfst is, zijn er nog niet zoveel herfstbladeren van de bomen gevallen. Hartje zomer zagen sommige bomen er door de droogte meer uit als dat het al herfst zou zijn dan op dit moment.

Ik had al eens op Pinterest een mooi patroon van een ‘maple leaf’ gezien. herfstbladeren blog haakmuts Wolby, Maple Leaf

Een ‘maple leaf’ is een Esdoornblad (en voor de mensen onder ons die van weetjes houden: het is het nationale symbool van Canada). Het is een gratis patroon, er is wel alleen een diagram van. Het patroon komt bij Yarnandhooks vandaan. Op deze pagina moet geklikt worden op ‘leaf pattern here’. Deze link leidt naar Ravelry en daar kun je het patroon gratis in pdf downloaden. Zoals ik al zei, is het alleen een diagram en wordt het niet per toer beschreven. Ik heb deze ook gemaakt en het is niet moeilijk om te lezen.

Een ander patroon van de ‘Maple leaf’ is het patroontje wat ik vond op thepaintedhinge. Dit is een Engels blog over zelfmaakdingen. Het patroon is dan ook in het Engels. De dame van het blog heeft het met begeleidende foto’s op haar blog beschreven. Erg duidelijk.
Voor degenen die geen Engels kunnen heb ik hieronder het patroontje vertaald.

Herfstblaadje Gratis haakpatroon

(vertaald van thepaintedhinge.com)

Haak 5 lossen, maak een rondje door de laatste met een halve vaste aan de eerste vast te maken

herfstbladeren, blog Haakmuts, Maple leaf, klein

Toer 1: 3 lossen (telt als eerste stokje), 11 stokjes in het rondje, maak het laatste stokje aan de 3 lossen vast met een halve vaste (in totaal 12 stokjes)
Toer 2: 3 lossen (telt als eerste stokje), 1 stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in elk steek tot het rondje klaar is. Maak weer het laatste stokje aan de 3 lossen vast met een halve vaste (in totaal 24 stokjes)
Toer 3: *sla 1 steek over, 7 stokjes in de volgend steek, sla 1 steek over, halve vaste in volgende steek*. Doe de steken tussen * * in totaal 5 keer (let op, je gaat dus niet helemaal rond). Vaste in de volgende 2 steken. Maak een ketting van 12 lossen, dan terug in elke lossen een halve vaste. Halve vaste in de start van de ketting. 2 vasten in de volgende steken.

 

Let op!: Vanaf hier gaan de steken tussen ( ) allemaal in 1 steek.

Toer 4:
Bladpunt 1: vasten in de volgende 4 steken. (in de volgende steek: 3 halve stokjes, ketting van 3 lossen, vouw ketting door de helft en maak met een halve vaste vast aan het begin, 1 halve stokje), vasten in de volgende 2 steken, halve vaste in volgende steek.
Bladpunt 2: vasten in de volgende 4 steken. (in de volgende steek: 3 stokjes, ketting van 3 lossen, vouw ketting door de helft en maak met een halve vaste vast aan het begin, 1 stokje), vasten in de volgende 2 steken, halve vaste in volgende steek.
Bladpunt 3: vaste in de volgende steek, stokje in de volgende 2 steken, (in de volgende steek: 2 dubbele stokjes, ketting van 3 lossen, vouw ketting door de helft en maak met een halve vaste vast aan het begin, 2 dubbele stokjes), stokje in de volgende 2 steken, vaste in volgende steek. halve vaste in de volgende steek.
Bladpunt 4: vasten in de volgende 2 steken. (in de volgende steek: 1 stokje, ketting van 3 lossen, vouw ketting door de helft en maak met een halve vaste vast aan het begin, 3 stokjes), vasten in de volgende 4 steken, halve vaste in volgende steek.
Bladpunt 5: vasten in de volgende 2 steken. (in de volgende steek: 1 halve stokje, ketting van 3 lossen, vouw ketting door de helft en maak met een halve vaste vast aan het begin, 3 halve stokje), vasten in de volgende 2 steken, halve vaste in volgende steek.

Knip het garen af en werk de uiteinden weg.

Eikenblaadje Gratis haakpatroon

Natuurlijk wilde ik nog meer herfstbladeren haken en vond ik ook een leuk en makkelijk patroon van een eikenblaadje. Ook dit patroon vond ik op een Engelse site, namelijk intheyarngarden.com. Van dit patroon is zowel en beschrijving als een diagram. En ook dit patroon is niet moeilijk. Wel grappig dat het diagram dan weer in één van de Scandinavische talen is.

Vertaling van het patroon van het eikenblaadje:

Maak een ketting van 20 lossen.
Ook in dit patroon gaan de steken tussen ( ) allemaal in 1 steek. herfstbladeren, blog haakmuts, gratis patroon eikenblaadje

Toer 1
Start in de 2e losse vanaf de haak, 4 vasten, 4 halve stokjes, 5 stokjes, 5 dubbele stokjes, 8 dubbele stokjes in de laatste losse, draai het werk en haak spiegelend de weg terug: 5 dubbele stokjes, 5 stokjes, 4 halve stokjes, 4 vasten en een halve vaste in de laatste steek.
Toer 2

– 1 half stokje in de eerste steek van toer 1, sla volgende steek over, (3 stokjes, ketting van 3 lossen, 1 halve vaste) in de volgende steek.
– 1 halve vaste, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, (3 dubbele stokjes, ketting van 4 lossen, 1 halve vaste) in de volgende steek.
– 1 halve vaste, 1 vaste, 1 half stokje, 3 stokjes, (3 dubbele stokjes, ketting van 4 lossen, 1 halve vaste) in de volgende steek.
– 1 halve vaste, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, (2 dubbele stokjes, ketting van 4 lossen, 1 halve vaste) in de volgende steek.
– 1 halve vaste, (1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbel stokje) in de volgende steek.

Dan spiegelend weer terug haken:
– (1 dubbel stokje, 1 stokje, 1 half stokje) in de volgende steek, 1 halve vaste
– (1 halve vaste, ketting van 4 lossen, 2 dubbele stokjes) in de volgende steek, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halve vaste.
– (1 halve vaste, ketting van 4 lossen, 3 dubbele stokjes) in de volgende steek, 3 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halve vaste.
– (1 halve vaste, ketting van 4 lossen, 3 dubbele stokjes) in de volgende steek, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halve vaste.
– (1 halve vaste, ketting van 3 lossen, 3 stokjes) in de volgende steek, sla 1 steek over, 1 half stokje, 1 halve vaste in de laatste halve vaste van toer 1.

Steeltje: Ketting van 5 lossen. 1 vaste in de 2e steek vanaf de haaknaald, 3 halve vasten in de volgende steken, eindig met 1 halve vaste in de laatste halve vasten van ronde 2.

Knip het garen af en werk de uiteinden weg.

Garenherfstbladeren, blog haakmuts, gratis patroon eikenblaadjes - 2

Ik heb alle herfstbladeren gehaakt met Scheepjes Stonewashed.  Dit had ik nog liggen van andere projecten. De meeste herfstbladeren heb ik met naald 3,5 mm gehaakt. Alleen de bruine heb ik met een kleinere naald, namelijk 3 mm gehaakt en zoals te zien is, valt het dan dus ook echt kleiner uit.

Veel plezier met haken!

Laat je weten als je ook herfstbladeren gehaakt hebt?!

Deel dit bericht

Reacties (2)

  • Corrie van Iperen

    Heel erg leuk, en ook goed te gebruiken als je een herfsttafel maakt met kastanjes en eikels en beukennootjes. Dat zie ik echt voor me. Leuk idee hoor en leuk om te maken.

    6 oktober 2018 bij 22:38
  • Lidy v Noort

    Heel leuk ik haak ze in verschillende kleuren van restjes staat gezellig !!

    24 oktober 2020 bij 15:55

Reacties zijn gesloten.