Leren breien

Leren breien met onze online cursus
Leren breien kan iedereen! In de gratis online breicursus van Wolby.nl worden alle basis breisteken getoond én toegelicht.  Na het doorlopen van alle video’s beschik je over de basiskennis van breien. Van het opzetten van breisteken tot het afkanten als het (deel) project klaar is. Je breit in een handomdraai je eigen truien, mutsen, sjaals en andere DIY-projecten.

Ook worden er een bijzondere manieren van breien uitgelegd, zoals het Combined Knitting en breien met de rondbreinaald.


Combined knitting
Gecombineerd breien is het Westers breien combineren met het Oosters breien.

Het verschil tussen Westers en Oosters breien zit hem in de manier van insteken van de rechternaald in de te breien steek op de linkernaald. Daarnaast is er ook verschil in het omslaan van de draad.

Leer hier meer over in de Blog van Haakmuts


Rondbreinaald
Het breien met de rondbreinaald gaat net wat makkelijker op de ‘Duitse’ manier. Dat wordt hier getoond aan de hand van het breien van een boordsteek.

Haakmuts heeft een blog geschreven waarin deze techniek voorkomt.


Steken opzetten met één naald
Opzetten is een reeks steken maken die de basis vormen voor het breiwerk. Hier ziet u hoe de steken opgezet worden met 1 naald waarbij het garen met de hand op de naald gezet worden.Steken opzetten met twee naalden
Opzetten is een reeks steken maken die de basis vormen voor het breiwerk. Hier ziet u hoe u ‘al breiend’ uw steken op kunt zetten.


Recht breien
De rechte steek vormt samen met de averechte steek vaak de basis van het breiwerk. Deze steek is het meest makkelijk aan te leren.


Averecht breien
De averechte steek vormt samen met de rechte steek vaak de basis van het breiwerk. Na het leren van de rechte steek, is het makkelijk om de averechte steek te leren.


Meerderen 1
Meerderen waarbij u de draad tussen 2 steken gebruikt. Let erop dat u altijd achterin steekt, om gaten in het werk te voorkomen.


Meerderen 2
Meerderen waarbij u 1 steek 2 x breit. Zowel in de voor- als in de achterlus.


Minderen
Minderen door 2 steken samen te breien.


Afkanten
Voor afkanten is er één manier, deze wordt hier in de video getoond. Let erop dat de afgekante rand dezelfde rek moet hebben als het breisel. U moet dan ook afkanten met dezelfde steek als waarin u gebreid heeft, behalve als het patroon anders aangeeft.