FAQ's

Wist u dat... / Veelgestelde vragen


Botter IJsselmuiden is al heel lang een begrip onder sokkenbreiers. De historie gaat terug naar de jaren 20, toen vader Botter begon met zijn eigen kruidenierswinkel. Door de toenemende drukte kwamen later ook zijn zonen in het bedrijf werken en al snel werd het een echt familiebedrijf. De vraag naar kwaliteitsgaren bleef groeien en de zonen besloten de beste kwaliteit sokkengaren zelf te produceren. Daarmee was het succes van Botter IJsselmuiden geboren.

Waarom Botter IJsselmuiden?

De kracht van Botter IJsselmuiden is de kwaliteit: warm, stevig, slijtvast en dat alles voor de juiste prijs. Goed om te weten is dat de wol op een diervriendelijke manier wordt gewonnen. Botter IJsselmuiden staat voor duurzame producten die lang mee gaan en recyclebaar zijn. Deze eigenschappen hebben het merk doen uitgroeien tot het grootste en bekendste sokkenwolmerk van Nederland.

Geschiedenis Katia
Geschiedenis Katia

Als breigarenspecialist sinds 1903 is PHILDAR als eerste breigarenmerk op de Franse markt verschenen. De distributie gebeurt in de eerste plaats door kleinhandelaars, groothandelaars en filiaalhouders om vandaag te beschikken over een netwerk van meer dan 200 PHILDAR-winkels in Frankrijk en België en meer dan 300 verdelers van verschillende merken om internationale aanwezigheid te genieten in een constante groei.

Phildar bekleedt nationaal de eerste plaats en wordt erkend voor zijn kwaliteit, creativiteit en de stijl van zijn producten. Phildar onderscheidt zich door zijn gediversifieerde strategie die zich tegenwoordig richt op een nieuw streven: zich ontwikkelen rond het product dat het grootgemaakt heeft: wol en breiboeken.

De Phildar normen

Een merk dat BANDEN SCHEPT 
Breien is een levenskunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Breigaren is de band die Phildar met passie in ere houdt.

Een merk van VERTROUWEN 
Beroepsethiek: altijd bekommerd om de kwaliteit van zijn producten. Het merk Phildar scoort hoog qua naamsbekendheid dankzij het vertrouwen van de talrijke klanten.

Een merk met ERVARING
Het is het merk bij uitstek op het vlak van breigarens. Een merk dat kan bogen op een enorme knowhow en dat traditie en innovatie verenigt tot grote tevredenheid van alle breisters.

Een WARM merk 
Plezier, emotie… Phildar houdt de belofte in van welzijn, geluk en een groot hart… wat de uitzonderlijke trouw van zijn klanten verklaart.

Een CREATIEF merk
Dankzij de originaliteit van de collecties kan elke klant haar persoonlijkheid accentueren en haar voorkeur tentoonspreiden in haar handwerk.

De geschiedenis van het handelsmerk Scheepjeswol gaat terug tot 1855. Destijds startte de “Koninklijke DS Van Schuppen” in Veenendaal met de productie van industriegaren en breiwol.

Paard en wagen behoorde nog tot de dagelijkse taferelen. De textielindustrie verschafte toen nog aan tienduizenden arbeiders hun dagelijks brood. Met name aan het begin van de twintigste eeuw, de jaren van de wederopbouw en eind jaren’70 nam de vraag naar breiwol gestaag toe.

Gedwongen door de moordende concurrentie uit de lage loon landen werd praktisch de gehele Nederlandse textielindustrie verplaatst naar het buitenland.

Scheepjeswol is het enige Nederlandse merk met internationale allure dat tot op de dag van vandaag fier overeind is gebleven!

Leren breien met onze online cursus
Leren breien kan iedereen! In de gratis online breicursus van Wolby.nl worden alle basis breisteken getoond én toegelicht.  Na het doorlopen van alle video's beschik je over de basiskennis van breien. Van het opzetten van breisteken tot het afkanten als het (deel) project klaar is. Je breit in een handomdraai je eigen truien, mutsen, sjaals en andere DIY-projecten.

Ook worden er een bijzondere manieren van breien uitgelegd, zoals het Combined Knitting en breien met de rondbreinaald.


Combined knitting
Gecombineerd breien is het Westers breien combineren met het Oosters breien.

Het verschil tussen Westers en Oosters breien zit hem in de manier van insteken van de rechternaald in de te breien steek op de linkernaald. Daarnaast is er ook verschil in het omslaan van de draad.

Leer hier meer over in de Blog van Haakmuts


Rondbreinaald
Het breien met de rondbreinaald gaat net wat makkelijker op de 'Duitse' manier. Dat wordt hier getoond aan de hand van het breien van een boordsteek.

Haakmuts heeft een blog geschreven waarin deze techniek voorkomt.


Steken opzetten met één naald
Opzetten is een reeks steken maken die de basis vormen voor het breiwerk. Hier ziet u hoe de steken opgezet worden met 1 naald waarbij het garen met de hand op de naald gezet worden.Steken opzetten met twee naalden
Opzetten is een reeks steken maken die de basis vormen voor het breiwerk. Hier ziet u hoe u 'al breiend' uw steken op kunt zetten.


Recht breien
De rechte steek vormt samen met de averechte steek vaak de basis van het breiwerk. Deze steek is het meest makkelijk aan te leren.


Averecht breien
De averechte steek vormt samen met de rechte steek vaak de basis van het breiwerk. Na het leren van de rechte steek, is het makkelijk om de averechte steek te leren.


Meerderen 1
Meerderen waarbij u de draad tussen 2 steken gebruikt. Let erop dat u altijd achterin steekt, om gaten in het werk te voorkomen.


Meerderen 2
Meerderen waarbij u 1 steek 2 x breit. Zowel in de voor- als in de achterlus.


Minderen
Minderen door 2 steken samen te breien.


Afkanten
Voor afkanten is er één manier, deze wordt hier in de video getoond. Let erop dat de afgekante rand dezelfde rek moet hebben als het breisel. U moet dan ook afkanten met dezelfde steek als waarin u gebreid heeft, behalve als het patroon anders aangeeft.

handwas Handwas : Met de hand wassen in een watertemperatuur van 40 °C, afhankelijk van het specifieke artikel. Eerst het detergent oplossen in veel water. Het kledingstuk laten weken en voorzichtig omwoelen Niet schrobben, trekken of wringen. Goed naspoelen en het overvloedig water uitdrukken, en het artikel in vorm leggen. Gekleurde en gevoelige artikelen snel behandelen en niet in vochtige toestand laten liggen. Handwas wordt aanbevolen boven de machinale handwas programma's om energie te besparen.
niet-wassen Niet wassen: Artikelen gemarkeerd met dit symbool kunnen niet gewassen worden.
Kookwas-95 Kookwas (normaal proces): Textielartikels uit wit katoen of linnen, waarvan de appretage, of prints bestand zijn tegen een kookwas. Voor de meest efficiënte wasbeurt vult men de machine volledig zonder ze evenwel te overbeladen en dienen hardnekkige vlekken vooraf behandeld te worden.
kleurwas-60 60° C Kleurwas (normaal proces): Gekleurde artikelen welke geen kookwas mogen ondergaan uit bv. katoen, modal, polyester en gemixte vezels.
kleurwas-mild-60 60 °C mild proces: Verminder de waslading. De trommel mag niet meer dan half vol geladen worden. Gebruik voorwas enkel wanneer de artikelen erg vuil zijn. Vermijd zwieren of zwier slechts erg kort om kreukvorming te vermijden.
kleurwas-40 40° C Gekleurde was (normaal proces): Was cyclus voor bv. donker gekleurde artikelen gemaakt van katoen, polyester, samengestelde stoffen enz.
kleurwas-mild-40 40° C Mild proces: Fijne was, artikelen uit bv. modal, viscose, synthetische vezels (polyacryl, polyester en polyamide). Halveer de waslading. Gebruik voorwas enkel wanneer de artikelen erg vuil zijn. Vermijd zwieren of zwier slechts erg kort om kreukvorming te vermijden.
wolwas-zeer-mild-40 40° C Zeer mild proces (wolwas): Voor artikelen in machine-wasbare wol. Deze cyclus vereist een sterk gereduceerde mechanische actie. Verminder de waslading drastisch. De trommel niet meer dan voor een derde vullen.
kleurwas-30 30° C Kleurwas (normaal proces): Wascyclus voor bv. donker gekleurde artikelen in katoen , polyester, samengestelde stoffen enz.
was-mild-30 30° C Mild proces: De trommel niet meer dan half vol beladen. Vermijd zwieren of zwier zo kort mogelijk om kreukvorming te vermijden.
wolwas-zeer-mild-30 30° C Zeer mild proces (wolwas): Voor artikelen in machine-wasbare wol. Deze cyclus vereist een sterk gereduceerde mechanische actie. Verminder de waslading drastisch. De trommel niet meer dan voor een derde vullen.
nat-ophangen Nat ophangen.
nat-ophangen-zonder-wringen Nat ophangen zonder uitwringen.
liggend-drogen Liggend drogen.
liggend-drogen-zonder-wringen Liggend drogen zonder uitwringen.
nat-ophangen-schaduw Nat ophangen in de schaduw.
nat-ophangen-zonder-wringen-schaduw Nat ophangen zonder uitwringen in de schaduw.
liggend-drogen-schaduw Liggend drogen in de schaduw.
liggend-drogen-zonder-wringen-schaduw Liggend drogen zonder uitwringen en in de schaduw.
normaal-droogproces Normaal droogproces: Drogen in de droogtrommel is toegestaan bij een normale belading en een normale (80°) temperatuur zonder bijkomende beperkingen.
mild-droogproces Mild droogproces: Voorzichtigheid is geboden bij drogen in een droogtrommel. Kies een mild programma met gereduceerde mechanische acties en verminderde temperatuur (60°) gedurende gans het droogproces.
geen-droogtrommel Gebruik geen droogtrommel. Artikelen die dit symbool dragen, zijn niet geschikt om te drogen in een droogtrommel.
heet-strijken Heet strijken: De zooltemperatuur van het strijkijzer mag max. 200° C bedragen. Komt overeen met katoen/en linnen. Eventueel bevochtigen. Glanzende of drukgevoelige artikelen strijken met een gebruik van een strijkdoek of binnenste buiten strijken. Een stoomstrijkijzer mag gebruikt worden.
gemiddeld-strijken Strijken op een gemiddelde temperatuur. Zooltemperatuur mag max. 150° C bedragen. Komt overeen voor wol/zijde/polyester/viscose vezels. Stoom gebruiken mag, maar vermijd druk uit te oefenen.
laag-temp-strijken Strijken op een lage temperatuur. Zooltemperatuur mag max. 110° C bedragen. Komt overeen met polyacryl, polyamide (nylon), acetate vezels. Glanzende of drukgevoelige artikelen dienen binnenste buiten gestreken worden. Geen stoom gebruiken.
niet-strijken Niet strijken. Onherstelbare schade mag verwacht worden bij het gebruik van een strijkijzer.
professionele-natreiniging Professionele natreiniging zonder bijzondere beperkingen.
Professionele-natreiniging-Mild Professionele natreiniging: Mild proces met gereduceerde mechanische actie, voor delicate textielstoffen.
Professionele-natreiniging-zeer-Mild Professionele natreiniging: Zeer mild proces voor zeer delicate stoffen waarbij de mechanische actie erg beperkt wordt.
Geen-professionele-natreiniging Geen professionele natreiniging.