Entrelac breien

Blog Entrlac breien

Entrelac breien

Entrelac breien, ooit had ik dit wel eens gedaan en nu kwam het weer in mijn gedachten. Manlief wilde wel een col, zodat hij niet een dikke sjaal om hoeft, maar wel een lekkere warme nek heeft.

Meestal is manlief niet zo enthousiast om iets wat gebreid is door mij om of aan te hebben en dus was het wel belangrijk dat het eindresultaat wel stoer is. Dus om te beginnen maar ‘stoer’ warm garen uitgekozen. Dat is Scheepjes Highlands geworden. Mooi garen met een mix van Wol en Microfaser. Door deze samenstelling is het wel lekker warm, maar kriebelt het niet. Perfect dus. Uiteraard mocht hij wel zelf kiezen uit de 11 mooie winterkleuren. En hij koos voor kleur 502, bruin. Het garen heeft allerlei ‘dingetjes’ van andere kleuren en zo komt er tijdens het breien een mooie tweed-achtige uitstraling naar voren.

Patroon kiezen

Col van Scheepjes Highlands, entrelac breien

Na het kiezen van het garen komt dan het kiezen van welk patroon ga ik dan breien. Ik ben niet van het simpele heen en weer breien. Iets meer uitdaging vind ik leuk. Ik heb allerlei patronen met kabels en patronen bekeken. Niets kon manlief goedkeuren en toen kwam het entrelac breien weer in mijn gedachten op. Als er iets stoer is, dan is dat het wel.

Entrelac breien komt van het Franse ‘entrelacer’, wat ‘vlechten’ betekent. Het eindresultaat ziet er dus uit of het gevlochten is. In het Nederlands wordt het ook wel ‘rasterbreiwerk’ genoemd.
Het breien wordt in rechthoeken over hele naalden gebreid. Elk deel wordt vanuit de vorige rij rechthoeken gebreid en wordt weer de basis voor de volgende. Het klinkt nu overigens moeilijker dan het is. Eenmaal aan het breien is het al snel heel logisch.

Voorbeeld col entrelac gebreid.
Voorbeeld col entrelac gebreid.

Het breien met Highlands ging lekker snel en na 3 avonden was het al klaar. Ik ben er zelf erg enthousiast over en ja, ook manlief is tevreden!

Was het entrelac breien al bekend bij je en heb je hier ook al eens wat mee gemaakt? Ik zie het graag.
Wil je dit leren om te doen, ik geef er graag een workshop in, laat het me weten, dan maken we een afspraak!

Deel dit bericht

Reactie (1)

  • Corrie v Iperen

    Dat is heel leuk geworden en lijkt me zo leuk om te maken. Veel succes ermee.

    23 december 2018 bij 22:43

Reacties zijn gesloten.