Combined Knitting

Combined Knitting

Combined Knitting

Combined Knitting, oftewel Gecombineerd Breien

Wat is nu weer Combined Knitting? Ik kwam dit tegen in een boekje over breien. En natuurlijk is mijn aandacht dan meteen getrokken. Altijd in om iets te leren op haak of brei gebied.

Gecombineerd breien is het Westers breien combineren met het Oosters breien. Nu ben je waarschijnlijk nog niet veel wijzer. Ik moest ook eerst lezen wat nu precies Westers en Oosters breien is.

Het verschil tussen Westers en Oosters breien zit hem in de manier van insteken van de rechternaald in de te breien steek op de linkernaald. Daarnaast is er ook verschil in het omslaan van de draad.

Bij de Westers breienWesterse manier wordt de linkernaald vanaf de voorkant in de te breien steek ingestoken. Daarbij wordt de draad van onder naar boven om de naald heen gelegd. Bij het averecht breien aan de achterkant van de steek (dus de voorste lus van de te breien steek). De draad wordt van boven naar onderen om de naald heen gelegd.

Bij de Oosterse manier wordt de rechternaald achter in de lus ingestoken bij het recht breien. De draad wordt dan van boven Oosters breiennaar onderen om de naald heen gelegd. Tijdens het averechts breien wordt de rechternaald vanaf de achterkant in de achterste lus van de te breien steek ingestoken. Hierbij wordt de draad van onder naar boven om de rechternaald heen gelegd.

Ik heb leren breien van mijn moeder en als ik bovenstaande lees, dan brei ik inderdaad normaal op de Westerse manier.
Omdat er gezegd wordt dat bij het combineren van deze 2 manieren het breiwerk er gelijkmatiger uit gaat zien, wilde ik het wel eens proberen.

Wat is nu Combined Knitting?

Combined Knitting

Zoals gezegd het combineren van zowel de Westerse als de Oosterse manier van breien.
Bij het recht breien; het insteken op de Oosterse manier, dus aan de achterkant van de te breien steek (de achterste lus van de te breien steek). Het omslaan van de draad op de Westerse manier, dus van onder naar boven om de rechternaald heen leggen.
Bij het averecht breien; het insteken op de Westerse manier, dus ook aan de achterkant van de te breien steek (de voorste lus van de te breien steek). Het omslaan op de Oosterse manier, dus van onder naar boven om de rechternaald.

Uiteraard heb ik 2 proeflapjes gebreid. Ik wilde het verschil wel zien.
Het eerste wat mij opviel was dat het lapje wat ik op mijn normale manier gebreid had veel losser is dan het lapje wat ik op de gecombineerde manier gebreid had. Dat is ook logisch, aangezien op de gecombineerde manier de draad die om de naald geslagen wordt, de ‘kortste’ weg volgt. En alhoewel men zegt dat de gecombineerde manier veel regelmatiger gebreid is, zie ik dat niet zo in mijn werk. Blijkbaar heb ik dan toch niet zo’n vaste hand van breien…

Ik hoop dat mijn uitleg hierboven duidelijk is. Wil je uitleg aan de hand van een video? Kijk dan ook de video over Combined Knitting.
Heb je vragen, dan sta ik daar uiteraard voor open, en ik vind het leuk als je reageert op deze blog of op de video.

Voor meer video’s over breien, kijk dan op onze Academie.

Deel dit bericht